D-vitamin är en viktig byggsten för kroppen – det reglerar cellernas tillväxt, boostar vårt immunförsvar och stärker skelettet. Men trots att D-vitamin är så viktig för vår hälsa är det vanligt med för låga nivåer.
Kroppen kan inte själv producera D-vitamin, istället är det genom kosten och solljuset som vi tillgodogör oss det viktiga näringsämnet. För små barn kan det vara svårt att få sitt dagsbehov täckt genom kosten och på våra nordliga breddgrader är solens strålar inte tillräckligt starka under vinterhalvåret för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder D-vitamin.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och är extra viktigt för barn som växer. Vuxna som får för lite D-vitamin kan drabbas av benuppmjukning, så kallad osteomalaci och barn kan drabbas av engelska sjukan, rakitis, som ger upphov till ett mjukt och missformat skelett.
Spädbarn kan också ha ärvt sin mammas D-vitaminbrist under fosterstadiet. Även bröstmjölken påverkas av mammans D-vitaminnivåer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn mellan 0 och 2 år får 10 mikrogram D-vitamin om dagen i form av D-droppar.
Barn som tillhör riskgrupper för D-vitaminbrist rekommenderas extra D-vitamin upp till fem års ålder och den allmänna rekommendationen om man som förälder känner sig osäker är att hellre ge än låta bli.
Risken för D-vitaminbrist hos ditt barn ökar om barnet:
- har mörk hy
- inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder
- inte äter D-vitaminberikade livsmedel
- inte äter fisk
- helammas och inte får tillskott
D-droppar delas ut kostnadsfritt till alla föräldrar på landets barnavårdscentraler. Det går också att köpa på apotek. Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram per dag.