D-Droppar https://www.ddroppar.nu Förebygger D-vitaminbrist hos barn Wed, 30 May 2018 10:36:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://www.ddroppar.nu/wp-content/uploads/2020/07/ACO-Composita-svart-fav-70x70.png D-Droppar https://www.ddroppar.nu 32 32 Så förebygger du D-vitaminbrist hos ditt barn https://www.ddroppar.nu/sa-forebygger-du-d-vitaminbrist-hos-ditt-barn/ Sun, 12 Nov 2017 15:36:16 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=86 D-vitaminbrist kan drabba både vuxna och barn. Brist på det viktiga näringsämnet påverkar skelettet , hjärnan och immunförsvaret och kan i värsta fall leda till rakit (engelska sjukan) hos barn. Men det finns sätt att förebygga D-vitaminbrist:

 

Säkra dina D-vitaminnivåer redan som gravid

Under graviditeten tillgodoses barnets D-vitaminbehov via mamman. Under graviditeten ökar kroppens behov av många viktiga näringsämnen och lider mamman av D-vitaminbrist kan det påverka fostrets tillväxt och utveckling. Känner du dig osäker på om du lider av D-vitaminbrist, rådgör med din barnmorska.

 

Börja ge D-droppar i tid

Läkemedelsverket rekommenderar föräldrar att ge sina barn d-droppar från en veckas ålder och upp till två år. Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram. D-droppar delas ut gratis via landets barnavårdscentraler.

 

Servera fet fisk och D-vitaminberikade livsmedel

Det är generellt svårt att tillgodose hela dagsbehovet av D-vitamin genom kosten, särskilt för små barn. Men många mjölkprodukter och spannmålsprodukter är D-vitaminberikade och fet fisk är en bra källa till det viktiga näringsämnet. Se det som en bra grund.

 

Njut av solen

Även om det är viktigt att skydda små barn från starkt solsken räcker det sommartid med en kvart om dagen ute i solen för att barnet ska bygga upp sina D-vitamindepåer. Se till att vara utomhus en stund varje dag och försök fånga solljuset i lagom mängder.

 

Var uppmärksam på riskfaktorerna

Har ditt barn mörk hy, vistas mycket inomhus, bär ofta heltäckande kläder eller är allergisk mot vissa livsmedel; var extra uppmärksam och följ Livsmedelsverkets rekommendation att fortsätta ge D-droppar upp till fem års ålder.

 

]]>
Därför behöver ditt barn extra D-vitamin https://www.ddroppar.nu/darfor-behover-ditt-barn-extra-d-vitamin/ Sun, 12 Nov 2017 15:16:52 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=83 D-vitamin är en viktig byggsten för kroppen – det reglerar cellernas tillväxt, boostar vårt immunförsvar och stärker skelettet. Men trots att D-vitamin är så viktig för vår hälsa är det vanligt med för låga nivåer.

Kroppen kan inte själv producera D-vitamin, istället är det genom kosten och solljuset som vi tillgodogör oss det viktiga näringsämnet. För små barn kan det vara svårt att få sitt dagsbehov täckt genom kosten och på våra nordliga breddgrader är solens strålar inte tillräckligt starka under vinterhalvåret för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder D-vitamin.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och är extra viktigt för barn som växer. Vuxna som får för lite D-vitamin kan drabbas av benuppmjukning, så kallad osteomalaci och barn kan drabbas av engelska sjukan, rakitis, som ger upphov till ett mjukt och missformat skelett.

Spädbarn kan också ha ärvt sin mammas D-vitaminbrist under fosterstadiet. Även bröstmjölken påverkas av mammans D-vitaminnivåer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn mellan 0 och 2 år får 10 mikrogram D-vitamin om dagen i form av D-droppar.

Barn som tillhör riskgrupper för D-vitaminbrist rekommenderas extra D-vitamin upp till fem års ålder och den allmänna rekommendationen om man som förälder känner sig osäker är att hellre ge än låta bli.

 

Risken för D-vitaminbrist hos ditt barn ökar om barnet:

  • har mörk hy
  • inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder
  • inte äter D-vitaminberikade livsmedel
  • inte äter fisk
  • helammas och inte får tillskott

 

D-droppar delas ut kostnadsfritt till alla föräldrar på landets barnavårdscentraler. Det går också att köpa på apotek. Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram per dag.

 

]]>
Vanliga tecken på D-vitaminbrist https://www.ddroppar.nu/vanliga-tecken-pa-d-vitaminbrist/ Fri, 03 Nov 2017 13:32:15 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=78 Vår främsta källa till D-vitamin är solljus – därför finns det anledning att vara extra uppmärksam under vinterhalvåret, mellan september och april.

 

Då står solen för lågt på himlen och atmosfären filtrerar bort den viktiga UVB-strålningen som hjälper huden att bilda D-vitamin.

D-vitaminbrist ger ofta diffusa symptom – ibland inga alls. Symptom som högt blodtryck, orkeslöshet och sämre uthållighet kan också påminna om symptom på helt andra tillstånd, det kan därför vara svårt att upptäcka. Känner du dig orolig att ditt barn drabbats av D-vitaminbrist eller vill säkerställa att D-vitaminnivåer är normala, be en läkare ta ett blodprov.

Allt fler studier pekar också på ett samband mellan D-vitaminbrist och depression – även om forskningen är oense om exakt hur det sambandet ser ut. Klart står i alla fall att D-vitamin hjälper till att reglera serotoninhalten i hjärnan som styr vårt humör.

D-droppar rekommenderas till barn upp till två år och delas ut kostnadsfritt på landets barnavårdscentraler.

]]>
Så mycket solljus behöver du https://www.ddroppar.nu/sa-mycket-solljus-behover-du/ Fri, 03 Nov 2017 13:21:50 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=74 Solen är vår främsta källa till D-vitamin. När solens strålar träffar huden produceras D-vitamin som sedan kan lagras i kroppen.

Men solen är inte helt enkel att förhålla sig till; under vinterhalvåret är den för svag och under sommarhalvåret kan för mycket UVB-strålning vara skadligt.

 

D-vitamin finns även i kost som fet fisk, ägg och D-vitaminberikade mjölk- och spannmålsprodukter. Men det är solen som är vår mest effektiva och främsta källa för att

undvika D-vitaminbrist.

 

Sommartid är den bästa tiden att fylla på kroppens förråd av D-vitamin. Mellan maj och september står solen högt, dagarna är långa, vi är ofta lediga och ljuset innehåller mycket UV-strålning. Det är perfekta förutsättningar för kroppen att bilda D-vitamin. Under sommarhalvåret räcker det därför med att vistas i solen mellan 15 och 30 minuter i kortärmat för att kroppen ska få sin dagliga dos och bygga upp sina depåer av D-vitamin. Det är dock viktigt att tänka på balansen mellan att få igång kroppens D-vitaminproduktion och skydda huden mot skadlig sol. Det gäller särskilt små barn som är känsliga för stark sol.

 

Men hur vet man egentligen hur mycket D-vitamin solen kan hjälpa kroppen att producera?

För att solens strålar ska innehålla tillräckligt mycket UVB-strålning behöver den stå i minst 45 grader. Står den lägre filtrerar atmosfären bort UVB-strålarna. Om vi utgår från Stockholms läge sker detta mellan klockan 10 och 16 under perioden april till september.

 

Resten av tiden är alltså strålningen inte tillräcklig. Kroppen kan delvis kompensera detta genom att lagra D-vitamin, men den kan bara lagra det viktiga näringsämnet i omkring 3 månader så depåerna som byggs upp under sommarmånaderna räcker generellt inte för att täcka dagsbehovet under vinterhalvåret.

 

Livsmedelsverket rekommenderar att barn upp till 2 års ålder ges D-droppar om 10 mikrogram per dag. D-droppar delas ut gratis på landets alla barnavårdscentraler.

]]>
Så drabbas ditt barn om det har D-vitaminbrist https://www.ddroppar.nu/sa-drabbas-ditt-barn-om-det-har-d-vitaminbrist/ Fri, 03 Nov 2017 13:04:00 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=69 D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Allt mer forskning visar också att D-vitaminbrist kan sättas i samband med en rad olika sjukdomstillstånd; infektionssjukdomar, autism och benskörhet.

 

För barn är D-vitaminet extra viktigt eftersom kroppen ständigt växer och immunsystemet utvecklas. D-vitaminet hjälper kroppen att absorbera kalcium från tarmarna, något som är nödvändigt för att barnet ska ha en normal benutveckling. Brist på D-vitamin gör skelettet svagare och det blir svårare för ny benvävnad att mineraliseras och bli hård. I vuxen ålder kan det leda till osteoporos (benskörhet).

Svår D-vitaminbrist hos barn leder till att kroppen inte kan lagra tillräckligt med kalcium och fosfor i benstommen. Det i sin tur orsakar rakit (engelska sjukan) som gör benstommen mjuk, böjlig och missformad. Bäckenet deformeras, bröstkorgen sjunker in och skelettet blir mjukt och missformat. Fontanellen sluter sig senare och ger upphov till en större skalle. Rakit är relativt ovanligt i västvärlden men har ökat på senare år. Forskarna tror att det bland annat beror på att vi ändrat vår livsstil.

Det finns också forskning som visat på ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och autism hos barn. Bland annat såg man att D-vitaminet är viktigt under hjärnans tidiga utveckling, men också att behandling med D-vitamin gav symptomlindring för barn med autism.

Läkemedelsverket rekommenderar extra D-vitamin till barn mellan 0 och 2 år. D-droppar delas ut gratis vid alla landets barnavårdscentraler. Den rekommenderade dagliga dosen är 10 mikrogram.

 

]]>
D-vitamin olja – nu med solrosolja https://www.ddroppar.nu/d-vitamin-olja-nu-med-solrosolja/ Mon, 09 Oct 2017 18:06:49 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=65 D-vitamin är ett viktigt vitamintillskott för alla barn upp till minst två års ålder. Det hjälper till att stärka immunförsvaret och bidrar till en normal utveckling och av skelett och tänder. Därför rekommenderar Livsmedelsverket extra tillskott av D-vitamin till barn mellan 0 och 2 år.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och för att kroppen ska ta upp och tillgodogöra sig vitaminet behövs olja – som därför tillsätts i produktionsprocessen. Fram tills nu har den tillsatta oljan i ACO:s D-vitamin olja varit palmolja – världens mest använda vegetabiliska olja. Men efterhand som informationen om att palmoljan innehåller högre halter av hälsovådliga ämnen jämfört med andra vegetabiliska oljor – och dessutom har en stor miljöpåverkan blivit allt mer känd och belagd – har palmoljan i ACO:s D-vitamin olja nu ersatts med solrosolja.

Världsnaturfonden, WWF, är en av organisationerna som uppmärksammat hur odlingen av oljepalmen kan påverka miljön och djurlivet; viktig torvmark odlas upp, regnskog där unika arter av växter och djur lever huggs ner och lokalbefolkningen tvingas flytta. Enligt WWF bidrar odlingen också till utsläpp av växthusgaser och kräver stor tillgång till rent vatten.

Men det finns fler anledningar att undvika intag av palmolja , särskilt när det gäller barn. Under produktionen värms palmoljan upp till höga temperaturer för att renas från lukt, smak och färg. I mätningar gjorda av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, visar det sig att palmoljan efter reningsprocessen innehåller högre halter av de cancerframkallande ämnena 3-MCDP och 2-MCDP än andra vegetabiliska oljor.

I väntan på internationella riktlinjer rekommenderar Livsmedelsverket de som är oroliga att helt undvika eller byta ut livsmedel som innehåller palmolja.

Barn upp till två års ålder behöver extra tillskott av D-vitamin för att undvika D-vitaminbrist. ACO:s D-vitamin olja är ett bra och tryggt alternativ eftersom den innehåller solrosolja.

]]>
Följ råden – så vet du att du inte överdoserar https://www.ddroppar.nu/folj-raden-sa-vet-du-att-inte-overdoserar/ Mon, 29 May 2017 09:37:48 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=56 Hur mycket D-vitamin är för mycket och går det att överdosera? Läkarkåren är inte överens om någon gräns för överdosering – det saknas helt enkelt tillräckligt med forskning för det.

Men genom att följa Livsmedelsverkets rekommendationer kan du vara trygg med att du både får i dig det viktiga vitaminet – och undviker att överdosera. D-vitamin finns naturligt i olika livsmedel och tas dessutom upp av kroppen via huden som när den träffas av solens strålar producerar D-vitamin. Även om huden soliga dagar kan producera stora mängder D-vitamin på kort tid finns det ingen risk för överdosering varken via kroppens egen produktion eller via maten.

 

Äter du däremot flera olika kosttillskott eller läkemedel med D-vitamin är det bra att hålla koll på intaget och följa din läkares råd och ordination. Det finns idag ingen given gräns för överdosering fastställd, men Livsmedelsverket rekommenderar att man inte får sig mer än 100 mikrogram per dag. Det är tio gånger den rekommenderade dosen för en normal vuxen.

 

ACO D-droppar innehåller 2 mikrogram D-vitamin per droppe. För spädbarn och barn upp till två år, samt för vuxna innebär det att 5 droppar ger den dagliga rekommenderade dosen.

 

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan göra att blodet tar upp för mycket kalcium, ett tillstånd som kallas hyperkalcemi. Symptomen är illamående, dålig matlust, muskelsvaghet, törst, förvirring och förkalkning av njurarna. Det är ovanligt, men om du vet med dig att du överdoserat D-vitamin och känner av symptomen bör du kontakta vården.

 

Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga dos D-vitamin:

Spädbarn och barn upp till 2 år 10 mikrogram

Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram

Vuxna med lite eller ingen solexponering 20 mikrogram

Vuxna över 75 år 20 mikrogram

 

Vissa barn behöver fortsätta med D-droppar även efter 2 år. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk. Hur länge de behöver fortsätta med D-dropparna varierar, men ett generellt råd är att fortsätta åtminstone upp i femårsåldern. Eftersom rekommenderat intag nu har höjts till 10 mikrogram per dag för barn över 2 år kommer rekommendationerna om D-vitamintillskott för denna åldersgrupp att ses över. Är man osäker på om barnet behöver D-droppar eller inte är det i väntan på nya rekommendationer bättre att ge än att låta bli, enligt Livsmedelsverket.

 

]]>
Tio sätt – så får ditt barn i sig rätt mängd D-vitamin https://www.ddroppar.nu/tio-satt-sa-far-ditt-barn-i-sig-ratt-mangd-d-vitamin/ Tue, 09 May 2017 08:47:30 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=50 Med en kombination av rätt kost, solljus och D-droppar kan du som förälder vara trygg i att ditt barn får i sig det rekommenderade dagsbehovet. D-vitamin är viktigt för att förebygga benskörhet, men spelar också en viktig roll för skelettets och immunförsvarets utveckling.

 

Livsmedelsverkets rekommendation är att barn, från spädbarnsåldern och uppåt, får i sig 10 mikrogram D-vitamin om dagen. Under sommarmånaderna räcker det ofta med att vistas utomhus en kvart när solen står som högst. En solig sommardag i juli kan kroppen producera upp till fem gånger dagsbehovet av D-vitamin. Å andra sidan – en mörk och regnig dag i november blir det ingen produktion alls. Då måste istället ditt barn få i sig sin dagliga dos via maten – något som de flesta föräldrar vet kan vara en utmaning.

 

Det är också därför Livsmedelsverket rekommenderar D-droppar till barn upp till två års ålder – det är helt enkelt svårt att säkerställa att de får i sig dagsbehovet via maten.

 

En närmare titt på Livsmedelsverkets lista över näringsinnehåll för olika livsmedel ger samma bild. Även om du som förälder ger barnet D-vitaminrik kost kan det vara svårt att nå upp till den rekommenderade dagliga dosen.

 

Det här behöver ditt barn för att nå upp till dagsbehovet av D-vitamin:
  • 10 dl D-vitaminberikad mjölk
  • 35 gram vild svamp, till exempel kantarell, trattkantarell eller karl johan
  • 5 ägg
  • 750 gram kyckling
  • 100 gram lax, böckling eller makrill
  • 30 portioner köttbullar
  • 8 portioner pannkakor
  • 10 gram margarin eller smör som är D-vitaminberikat
  • 5 D-droppar
  • En kvart utomhus i solljus under sommarmånaderna
]]>
Det här är D-vitaminbrist och därför uppstår det https://www.ddroppar.nu/det-har-ar-d-vitaminbrist-och-darfor-uppstar-det/ Mon, 13 Mar 2017 15:21:31 +0000 http://www.ddroppar.nu/?p=20 Barn behöver D-vitamin för att hålla sig friska och utveckla ett starkt skelett, friska tänder och normal muskelfunktion. För små barn upp till två år är rekommendationen 10 mikrogram om dagen för att förebygga D-vitaminbrist – en utmaning som förälder om man ska förlita till sig kosten och solen som enda källor. Därför har svenska barn rekommenderats kosttillskott i form av D-droppar sedan 1930-talet.

 

Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder genom att hjälpa kroppen att ta upp kalcium och fosfat. Långvarig brist på vitamin D under uppväxten kan orsaka rakit, engelska sjukan, men också ökad känslighet för infektioner och skörare tandemalj. Det finns också forskning som visar att D-vitamin minskar risken för autism, astma, glutenintolerans och eksem.

Under sommarhalvåret är solen vår främsta källa till D-vitamin. Det bildas när solens UVB-strålar träffar huden och lagras sedan i kroppen. Under vinterhalvåret utsöndras sommarens D-vitaminlager, men även maten blir då en viktig källa.

Det finns flera orsaker till att svenska barn behöver extra tillskott för att förebygga D-vitaminbrist; små barn är känsliga för solens strålar och ska helst inte vistas långa stunder i direkt solljus. Det gör att deras lager av D-vitamin inte räcker hela den långa och mörka vintern. Det kan också vara svårt som förälder att säkerställa att barnen får i sig den rekommenderade dagliga dosen genom maten.

Enligt Livsmedelsverket är just D-vitaminet ett av få vitaminer som vi riskerar få i oss för lite av och därför har man sedan 1930-talet rekommenderat att barn upp till två år ska ges extra tillskott i form av D-droppar.

2012 höjde Livsmedelsverket rekommendationen för barn upp till två år sedan nya forskningsstudier visat att barn i Norden behöver få i sig högre doser för att undvika D-vitaminbrist.

 

Vissa grupper av barn löper större risk än andra att drabbas av D-vitaminbrist. Enligt Livsmedelsverket gäller det framför allt barn som:

  • helammar och inte får D-vitamintillskott
  • är mörkhyade
  • vistas mycket inomhus
  • bär heltäckande kläder när de är utomhus
  • inte äter fisk
  • inte äter livsmedel som är berikade med D-vitamin

För de barn som tillhör någon av riskgrupperna rekommenderar Livsmedelsverket att föräldrarna ger extra D-vitamin upp till fem års ålder.

 

]]>